Budowanie systemu odpornościowego jest naturalnym procesem. Wymaga jednak z naszej strony pewnego zaangażowania i zadbania o to, by dieta była urozmaicona i zróżnicowana. Wtedy jest większa pewność, że wszystkie witaminy i minerały zostaną dostarczone w odpowiednich ilościach. Co ważnej, odporność na infekcje należy budować przez cały rok. jeśli zaczniemy dopiero jesienią, to mare szanse, że nam się uda uniknąć przeziębień.
Ważne jest, by zawsze kupować sezonowe warzywa i owoce. Sezon na uodparnianie zaczyna się wraz z pojawieniem się truskawek – tych uprawnianych na polu. Czerwiec i początek lipca są zdominowane przez te owoce. Późnej zajadajmy się do woli malinami, porzeczkami – czerwonymi i czarnymi, agrestem, wiśniami, jeżynami i winogronami.
Trzeba czerpać z tego, co oferuje nam natura. Witaminy C, D i A obecne są w naturalnych produktach. To one w dużej mierze budują nasza odporność. Nie zapominajmy więc o ich dostarczaniu w odpowiednio zbilansowanej diecie. To sposób na unikniecie powikłań.