Odkrywcą tej witaminy jest Kazimierz Funk. Dokonał on swojego odkrycia w roku 191 Substancja ta jest nam niezbędna, odpowiada przede wszystkim za transport energii do mózgu, wpływa także na układ nerwowy.
Witamina ta musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Duże jej ilości zawierają rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, mięso wieprzowe i wołowe, mleko i jego przetwory. U osób z niedoborem magnezu, kwasu foliowego lub białka wchłanianie jej jest poważnie utrudnione. Ulega ono pogorszeniu także u palaczy oraz u osób spożywających duże ilości alkoholu, kawy i herbaty.
W przypadku tej witaminy bardzo rzadko dochodzi do jej przedawkowania – prawidłowo odżywiający się ludzie raczej nie będą mieć problemów z jej nadmiarem. Znacznie łatwiej jest o jej niedobór. Objawy niedoboru to: zmęczenie, apatia, utrata apetytu. W skrajnych przypadkach występuje choroba beri-beri, która może zakończyć się śmiercią. Jej objawy to między innymi silny ból mięśni, który uniemożliwia normalne funkcjonowanie.