Witamina E należy do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrzebują jej wszystkie organizmy, którym do życia niezbędny jest tlen, a więc także i człowiek. Jedną z jej właściwości jest ochrona przed wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, przyczynia się do zapobiegania chorobom serca, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się do lepszego wchłaniania witaminy A. Jest także bardzo istotna dla kobiet w ciąży: dzięki jej obecności w organizmie ciężarnych kobiet spada ryzyko poronień. Jej kolejna właściwość to opóźnianie procesów starzenia, stąd jej popularne określenie „witamina młodości”. Jednym z jej źródeł może być olej słonecznikowy, znajduje się także w zielonych warzywach liściastych (np. w sałacie), ziarnach zbóż, mleku, wątrobie i jajkach. Jej wchłanianie utrudniają preparaty żelaza. Zbyt mała ilość witaminy E zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i choroby nowotworowe. Istnieje małe prawdopodobieństwo jej przedawkowania.