Witamina D, czyli cholekalcyferol, w znacznym stopniu różni się od pozostałych witamin, ponieważ pod względem budowy i mechanizmu działania jest raczej hormonem aniżeli witaminą. Jako że nasz układ pokarmowy nie wykształcił umiejętności przyswajania jej z pożywienia, zwykło się ją nazywać witamina słońca, ponieważ działanie promieni słonecznych na organizm człowieka warunkuje jej wytwarzanie. Z tego też względu w okresach zmniejszonego nasłonecznienia (jesienią, zimą, wczesną wiosną) warto zaopatrzyć się w suplementy diety zawierające tę witaminę – czy to w postaci preparatów multiwitaminowych, kropli, czy też w formie kapsułek z tranem. Niedobory witaminy D, oprócz zaburzeń w gospodarce wapniowej, prowadzących do krzywicy i osteoporozy, powodują również osłabienie odporności na infekcje. To dlatego zimą chorujemy częściej, a wirusy, zwłaszcza grypy, mają do naszych organizmów ułatwiony dostęp. Wyniki badań wskazują na fakt, że dostateczna suplementacja tej witaminy znacznie zwiększa wydolność systemu immunologicznego, tym samym chroniąc nas przed chorobami wirusowymi i ich powikłaniami.