Witaminy działają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Niektóre z nich wykazują wielką przydatność zwłaszcza w budowaniu systemu odpornościowego. Do takich witamin należą nie tylko witamina C, której tego typu właściwości są najpowszechniej znane, ale także witamina D i A.
Dzięki ich obecności w odpowiednich stężeniach, organizm ma siłę bronić się przed infekcjami, a w razie wystąpienia zagrożenia, szybciej się z nim uporać. Jednak błędne jest przekonanie, że wystarczy uodparnianie zacząć wczesną jesienią, sięgając np. po suplementy diety lub cytrusy.
Konieczne jest budowanie odporności przez długi czas, właściwie – przez cały rok. Jest to jak najbardziej możliwe i nie wymaga ani dużych nakładów finansowych, ani specjalnego układania swojej codziennej diety. Wystarczy po prostu czerpać z tego, co w danym sezonie daje natura. Tak więc spożywać duże ilości warzyw i owoców sezonowych. Gdy jest sezon na truskawki, warto sięgać po duże ich ilości, gdyż wtedy są najzdrowsze i najbardziej wartościowe. Nieco zapominanie, a niesłusznie, owoce to czarna porzeczka i aronia.