Do jednej z najbardziej potrzebnych człowiekowi witamin należy witamina A. Jest ona organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy retinoidów. Związek ten jest rozpuszczalny w tłuszczach. Inne jej określenie to retinol oraz beta-karoten. Jej rola w organizmie jest niezwykle istotna. Przede wszystkim chroni ona przed wystąpieniem tak zwanej kurzej ślepoty. U osób z niedoborem retinolu dochodzi do rogowacenia rogówki lub spojówki oka, efektem są zaburzenia widzenia o zmierzchu. Jest ona niezbędna dla młodych organizmów – bez niej prawidłowo nie działa hormon wzrostu. Dodatkowo zapobiega ona wysychaniu błon śluzowych, poprawia odporność organizmu, ma działanie antynowotworowe. Najwięcej witaminy A dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa, tran, masło, żółtka, żółte sery. W produktach roślinnych znajdziemy beta-karoten. Jego najbogatszym źródłem jest marchewka, mniejsze ilości znajdziemy w innych owocach i warzywach o żółtym lub pomarańczowym kolorze.