O witaminie A
- 724 Views
- Redaktor Twojaekosfera.pl
- 4 maja 2019
- O witaminach
Do jednej z najbardziej potrzebnych człowiekowi witamin należy witamina A. Jest ona organicznym związkiem chemicznym zaliczanym do grupy retinoidów. Związek ten jest rozpuszczalny w tłuszczach. Inne jej określenie to retinol oraz beta-karoten. Jej rola w organizmie jest niezwykle istotna. Przede wszystkim chroni ona przed wystąpieniem tak zwanej kurzej ślepoty. U osób z niedoborem retinolu dochodzi do rogowacenia rogówki lub spojówki oka, efektem są zaburzenia widzenia o zmierzchu. Jest ona niezbędna dla młodych organizmów – bez niej prawidłowo nie działa hormon wzrostu. Dodatkowo zapobiega ona wysychaniu błon śluzowych, poprawia odporność organizmu, ma działanie antynowotworowe. Najwięcej witaminy A dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa, tran, masło, żółtka, żółte sery. W produktach roślinnych znajdziemy beta-karoten. Jego najbogatszym źródłem jest marchewka, mniejsze ilości znajdziemy w innych owocach i warzywach o żółtym lub pomarańczowym kolorze.

- 14 kwietnia 2022
Niedobory witamin A
- 25 marca 2022
Dwie strony odżywek witaminowych
- 2 lutego 2022
Niedobory witaminy E – objawy
- 9 stycznia 2022
Niedobory witamin A
Dwie strony odżywek witaminowych
Niedobory witaminy E – objawy
O witaminie B6
Jakie są źródła witaminy K?
Zestawy witamin
Witaminy dla sportowców
Witamina C – gdzie ją znajdziemy?