Witamina C, czyli mówiąc inaczej kwas askorbinowy, pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jej braki w codziennej diecie mogą prowadzić do poważnych konsekwencji. Każdy z pewnością słyszał o chorobie trapiącej niegdyś żeglarzy – szkorbucie. Ta nieprzyjemna przypadłość, objawiająca się między innymi wypadaniem zębów i pękaniem naczyń krwionośnych, jest jednym z efektów niedoboru witaminy C. Rozwiązaniem tego problemu, z którym zmagano się od wieków, stała się suplementacja witaminy C. Okazało się, że wystarczy na pokład zabrać w roli prowiantu owoce i warzywa, aby tak poważny problem odszedł w zapomnienie. Obecnie istnieje wiele produktów wzbogacanych witaminą C, dzięki czemu problem szkorbutu niemal całkowicie zażegnano. Aby jednak uniknąć możliwych, nieprzyjemnych konsekwencji braku tej ważnej witaminy, powinniśmy brać przykład z dawnych żeglarzy i uwzględniać w swoim menu jak największą ilość świeżych owoców. W ten sposób zapewnimy sobie właściwą porcję nie tylko witaminy C, ale także masy innych cennych składników mineralnych, podanych w smacznej formie.