Pomysł na odpowiednią kombinację żywności dla utraty wagi nie jest nowy. Faktycznie taki pomysł został wprowadzony przez dr William Howard Hay w 1911 roku. Wszyscy, którzy poważnie myślą na temat utraty wagi wiedzą, że nie jest to nowa koncepcja. Jedzenie różnych elementów żywności w celu utraty wagi jest czymś, co wszyscy dietetycy polecają, ponieważ aby mieć dobrą wagę, trzeba jeść. Odpowiednia kombinacja żywności ma zasadniczą zasadę, że złe połączenie chemiczne środków spożywczych powoduje problemy zdrowotne. Różne klasy żywności wymagają różnego czasu trawienia, różnią się poziomami pH i różnymi enzymami dla prawidłowego trawienia żywności. Teoria sugeruje, że jeśli różne klasy żywności są niewłaściwie połączone, wówczas wartość odżywcza skraca się. Niektóre pokarmy są trawione szybciej niż inne, więc gdyby łączyć, powiedzmy, owoce i białko, wówczas owoce nie byłyby strawione, ponieważ białko potrzebuje dużo czasu, aby przejść przez system. Tak więc owoce zaczynają fermentować w żołądku.