Witamina K należy do tych substancji, które zdrowy organizm produkuje na swoje potrzeby w wystarczających i proporcjonalnych ilościach. Ta substancja ma niebagatelne znaczenie da funkcjonowania organizmu, gdyż decyduje o prawidłowej krzepliwości krwi. Nadaje jej odpowiednią gęstość. Jest więc odpowiedzialna za niezwykle ważny proces.
Nie należy więc lekceważyć jej niedoborów, które – choć niezwykle rzadko – mogą się jednak pojawiać. Szczególnie narażone są osoby chore, poddawane przez długi czas wyniszczającej antybiotykoterapii. Wtedy konieczne jest uzupełnienie niedoborów witaminy K, oczywiście musi się to odbywać pod opieką lekarką. Nie można eksperymentować z taka ważną substancją, gdyż nie tylko jej niedobór, lecz także nadpodaż, może być szkodliwa.
W zdrowej, zrównoważonej powinny się znaleźć zielone warzywa: kapusta, sałata, brukselka, jarmuż – zawierają one witaminę K. Dzięki ich obecności, dbamy więc o profilaktykę i niedopuszczenie do poważnych zmian w organizmie. Jest to konieczne, by uniknąć zaburzeń krzepliwości.