Witaminy i minerały są bezcenne w budowaniu odporności. Gdybyśmy nie dostarczali ich swojemu organizmowi odpowiednich proporcjach, nie miałby on siły bronić się przed infekcjami, łapałby każą chorobę, przenoszoną przez wirusy i bakterie. Dlatego trzeba się dobrze przed tym zabezpieczyć. oczywiście nawet zrównoważona dieta niekiedy nie pomoże, w okresach osłabionej odporności. Dlatego konieczne jest uważne przyjrzenie się temu, co jemy, i zastanawianie się niekiedy, czy nie warto by wybrać jakiegoś suplementu.
Kiedy pomyśleć o uodparnianiu?
Niestety wiele osób popełnia błąd, zaczyna dbać o swój organizm i wzmacniać go przed zimą np. wczesną jesienią. Tymczasem konieczne jest właściwie przez okrągły rok wprowadzanie do swojej diety produktów, pozwalający się uodpornić. W budowaniu systemu immunologicznego szczególne znaczenie ma witamina C, ale też D i A. Występują one w warzywach i owocach, właściwie w większości. Dlatego konieczne jest nabywanie odporności, poprzez korzystanie z tego, co daje natura – swych produktów, sezonowych, najbardziej wartościowych.